Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009

Ανακοίνωση της ΠΑΣΚ Χημικών για τα εκλογικά αποτελέσματα


Στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες 13.12.2009 στην Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης, η ΠΑΣΚ Χημικών κατέκτησε την πρώτη θέση με ποσοστό 31%. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Ψηφίσαντες:1897 πανελλαδικά
ΠΑΣΚ Χημικών-Συνεργαζόμενοι 31%
Δη-Κι-Χη (προσκ.Ν.Δημοκρατία) 28%
Συνεργασία (προσκ.ΣΥΝ) 14%
Χημική Αντίδραση 13%
Πανεπιστημονική (προσκ.ΚΚΕ) 7%
Νέα Πνοή 5%
Δημοκρατική Πρωτοπορία 2%

Η περίοδος που προηγήθηκε των εκλογών, ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για την ΕΕΧ αφού η κεντρική Διοίκηση στην ΕΕΧ ελεγχόμενη από τις παρατάξεις Δη-Κι-Χη (προσκ.Ν.Δημοκρατία), Συνεργασία (προσκ.ΣΥΝ),Χημική Αντίδραση και Πανεπιστημονική (προσκ.ΚΚΕ) με την αδράνεια, την τακτική της εσωστρέφειας και την έλλειψη οράματος απαξίωσε την ΕΕΧ στα μάτια των συναδέλφων χημικών , υποθήκευσε το μέλλον του επιμελητηρίου μας και απεμπόλησε το θεσμικό ρόλο της ΕΕΧ στην κοινωνία.

Η ΠΑΣΚ Χημικών έχοντας ολοκληρώσει μια διαδικασία αυτοοργάνωσης, πανελλαδικής συγκρότησης και τεκμηρίωσης του προγράμματος της για την ΕΕΧ της επόμενης δεκαετίας, κατάρτισε ένα πλαίσιο προτάσεων με κεντρικό γνώμονα τη θέση της ΕΕΧ και των χημικών σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Για το σκοπό αυτό προηγήθηκαν μαζικές διαδικασίες διαβούλευσης και τον Μάιο του 2009 οι θέσεις της ΠΑΣΚ Χημικών παρουσιάσθηκαν στο πρώτο πανελλαδικό συνέδριο της με κεντρικό σύνθημα: «Με τη Χημεία για την Πράσινη Ανάπτυξη»

Με αυτό το πλαίσιο και με ανανεωμένα ψηφοδέλτια όπου εκπροσωπείται το σύνολο των περιφερειών της χώρας μετά από ανοικτές διαδικασίες ανάδειξης υποψηφιοτήτων, η ΠΑΣΚ-Χ κατέβηκε με υπευθυνότητα στις εκλογές με σύνθημα: με συμμετοχή για την ανατροπή με συγκεκριμένο στόχο: να κρατήσει τους χημικούς στην ΕΕΧ, να αναπτερώσει την ελπίδα για την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕΧ στην ανάπτυξη της χώρας και να εξασφαλίσει την εκλογική εντολή για τη συμμετοχή στη Διοίκηση της ΕΕΧ με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος της και τη δραστική άμεση αλλαγή της κατάστασης.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 13.12.2009 συνιστούν εκπλήρωση των προσδοκώμενων στόχων. Το σύνολο των χημικών αποδοκίμασε τις παρατάξεις που άσκησαν Διοίκηση την περασμένη τριετία και έδωσε στην ΠΑΣΚ Χημικών για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕΧ την πρώτη θέση και τη δυνατότητα να προχωρήσει στη συγκρότηση προγραμματικών συγκλίσεων και στην εφαρμογή των προτάσεων της.

Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΕΧ καταδεικνύουν ότι οι χημικοί όπως και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας απαιτούν την εκπροσώπηση τους βάσει οράματος και προοπτικών που υλοποιείται με συγκεκριμένο πρόγραμμα και πολιτικές δεσμεύσεις και δεν αποτελεί προσπάθεια διαχείρισης αλλά εγγύηση για την αλλαγή.

Παράλληλα η πτώση της συμμετοχής, και η ενίσχυση κινηματικών σχηματισμών διαμαρτυρίας στέλνει και το μήνυμα ότι ο κόσμος των χημικών δεν αντέχει άλλη χαμένη τριετία.


Με αίσθηση βαριάς ευθύνης για την ανάληψη της ευθύνης διοίκησης της ΕΕΧ σε ένα σημείο πρωτοφανούς καμπής, η ΠΑΣΚ Χημικών ευχαριστεί τους συναδέλφους χημικούς που την εμπιστεύθηκαν, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είναι σίγουρο ότι με τη ψήφο τους στην ΠΑΣΚ συνέβαλαν ουσιαστικά στη διακοπή αυτής της πορείας προς υποβάθμιση και την παρακμή της ΕΕΧ.

Η ΠΑΣΚ Χημικών ευχαριστεί και όλους τους συναδέλφους που μετείχαν στις εκλογές και έδωσαν παρόν στις δημοκρατικές διαδικασίες της ΕΕΧ και πνοή στους θεσμούς της οργανωμένης εκπροσώπησης, παρά την καταφανή προσπάθεια της απερχόμενης Διοικούσας να δημιουργήσει κωλύματα στην συμμετοχή όλων, με απαράδεκτες καθυστερήσεις στην αποστολή του εκλογικού υλικού και των Χημικών Χρονικών.

Η ΠΑΣΚ Χημικών:
• Καλεί όλους τους χημικούς να γίνουν από αποδέκτες των προβλημάτων της ΕΕΧ μέρος της λύσης και κινητήρια δύναμη για την ανατροπή του σκηνικού.

• Η ΠΑΣΚ υπόσχεται στο σύνολο των χημικών ότι άμεσα θα ενεργήσει θα κινηθεί προς την ανατροπή του γκρίζου σκηνικού στην ΕΕΧ στη διασφάλιση των χημικών και καλεί τις πολιτικές δυνάμεις στο χώρο της ΕΕΧ για προγραμματικές συγκλίσεις και ουσιαστική συνεργασία προς το κοινό συμφέρον της ΕΕΧ.

2 σχόλια:

 1. Αγαπητοί συνάδελφοι της ΠΑΣΚ Χημικών, η Χημική Αντίδραση δεν έλεγχε τη Διοίκηση της ΕΕΧ, απλά συμμετείχε σε διακομματικό Προεδρείο στο οποίο δεν συμμετείχε η ΠΑΣΚ λόγω αυτοαποκλεισμού της, αδιαφορώντας για τους εκατοντάδες συναδέλφους που την ψήφισαν. Η Χημική Αντίδραση δεν είναι παράταξη διαμαρτυρίας, αλλά παράταξη με ουσιαστική συμμετοχή στα κοινά της ΕΕΧ που άσκησε διοίκηση υπέρ όλων των Χημικών και όχι μόνο των ημετέρων, μη αποσκοπώντας πουθενά εκτός από τη βελτίωση της θέσης του Χημικού.
  Τα υποτιμητικά σχόλια στο φυλλάδιο σας, μας δυνάμωσαν και μας έδωσαν το κουράγιο να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε κατά του κομματικού κατεστημένου της ΕΕΧ.
  Αλήθεια, πόσοι συνάδελφοι σταμάτησαν να εμπιστεύονται την ΠΑΣΚ Χημικών την τριετία 2006-09; Σας απασχολεί καθόλου; Μάλλον όχι, καθώς θριαμβολογείτε. Ποιες παρατάξεις, παρά τη μείωση της συμμετοχής, αύξησαν τη δύναμη τους; Μόνο η Χ.Α., θα σας εκμηστηρευτούμε το μυστικό της επιτυχίας. Μας ενδιαφέρει μόνο η ΕΕΧ, και όχι η αξιοποίηση μας στο κόμμα, μέσω της ΕΕΧ.
  Φιλικά
  Α.Ν.Παπαδόπουλος
  Πρόεδρος ΕΕΧ ΠΤΚΔΜ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ζητούμε συγνώμη για την καθυστέρηση δημοσίευσης του σχολίου του συναδέλφου Α.Παπαδόπουλου. Πιστεύουμε ότι στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, θα έχει κατανοήσει πλήρως ότι το ενδιαφέρον για "αξιοποίηση στο κόμμα" ή οπουδήποτε αλλού (χώρο εργασίας, Πανεπιστήμιο κ.λ.π) θα πρέπει να το αναζητήσει αλλού και όχι στην ΠΑΣΚ Χημικών.
  Φιλικά και συναδελφικά η Γραμματεία της ΠΑΣΚ ΕΕΧ

  ΑπάντησηΔιαγραφή