Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΚ ΧΗΜΙΚΩΝ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΑγαπητοί Συνάδελφοι,

Οι τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για προσλήψεις αναπληρωτών αλλά και μόνιμων καθηγητών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για το 2012-2013 επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τις αδικίες που γίνονται σε βάρος των Χημικών (δε γνωρίζουμε για ποιο λόγο!). Η μειωμένη πρόσληψη Χημικών είναι φανερό πως θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της διδασκαλίας του μαθήματος της Χημείας στην Δ.Ε., αφού η διδασκαλία της Χημείας δε θα γίνεται από Χημικούς αλλά κυρίως από άλλες ειδικότητες.
Οι ενέργειες αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης σε όλους τους τόνους και σε κάθε κατεύθυνση για Ανάπτυξη. Όπως είναι γνωστό σε όλους, ανάπτυξη σημαίνει πρώτα και κύρια παραγωγή αγαθών ώστε να δημιουργηθεί μία σταθερή παραγωγική υποδομή πάνω στην οποία θα στηριχθούν όλα τα επόμενα στάδια για εξάλειψη της ύφεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι επισημαίνουν σήμερα την παντελή έλλειψη παραγωγικών δραστηριοτήτων και για το λόγο αυτό η ύφεση καλπάζει.
Δυστυχώς όμως για άλλη μία φορά οι επιλογές του υπουργείου Παιδείας (?) ακολουθούν την καταδικασμένη πρακτική, η οποία δεν έχει καμία συνάφεια με το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και εξαρτάται από επιλογές συντεχνιακών συσχετισμών.
Πρέπει κάποτε να γίνει αντιληπτό, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες ώρες ότι η εκπαίδευση, σε όλες της τις βαθμίδες πρέπει να ακολουθεί το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.
Στα πλαίσια αυτά θέλουμε να δηλώσουμε με έμφαση για μια ακόμα φορά αυτό που είναι κτήμα όλων των αναπτυγμένων χωρών, ότι δηλαδή η Χημεία αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, και είναι κρίμα στη χώρα μας να συνεχίζει να υποβαθμίζεται.
Είναι ανάγκη το σχολείο σήμερα να παρέχει σφαιρική και ολοκληρωμένη γνώση στους μαθητές. Εκπαίδευση χωρίς δεσμεύσεις, μονόπλευρες προσεγγίσεις και στρεβλώσεις, που να δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να γίνουν ολοκληρωμένοι πολίτες. Πολίτες οι οποίοι να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να αντιλαμβάνονται καλύτερα την σημερινή κοινωνία αλλά και να προσεγγίζουν ομαλότερα τις σπουδές τους στα ΑΕΙ-ΑΤΕΙ. Αυτό αναμφίβολα δεν επιτυγχάνεται με την συρρίκνωση της παρουσίας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μαθήματος της Χημείας και των Χημικών. Αντί λοιπόν να αντιμετωπίζονται οι στρεβλώσεις, όπως η διδασκαλία της Χημείας ως μονόωρο μάθημα στο Γυμνάσιο και η μη διδασκαλία της Χημείας στην τεχνολογική κατεύθυνση στο Λύκειο, με αποτέλεσμα να εισάγονται μαθητές σε Πανεπιστημιακές σχολές χωρίς τις αναγκαίες γνώσεις Χημείας, επιδεινώνεται η κατάσταση και με την ελλειμματική πλέον παρουσία Χημικών στα σχολεία.
Η ΕΕΧ, ως επίσημος σύμβουλος του κράτους και σε θέματα χημικής εκπαίδευσης, έχει την υποχρέωση να αναδείξει τα παραπάνω προβλήματα και να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας τις αναγκαίες ενέργειες για την επίλυσή τους,  για μια σωστή και ολόπλευρη ανάπτυξη - μόρφωση των Ελλήνων μαθητών.

09.09.2012
Π.Α.Σ.Κ. - ΧΗΜΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου