Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΕΚΜ-ΠΑΣΚ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΕΧ ΤΗΝ 4η ΝΟΕΜΒΡΗ 2012


Επιστημονικό Κοινωνικό Μέτωπο
Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση
Ανεξάρτητων Χημικών

Δημιουργούμε τη νέα συμμαχία στην κοινότητα των Χημικών
Διαμορφώνουμε τη νέα φυσιογνωμία της ΕΕΧ
Η ΕΕΧ που εμείς ονειρευόμαστε δεν λέγεται Ουτοπία
Είμαστε οι εκφραστές της υπεύθυνης πολιτικής στην ΕΕΧ

Οι φετινές εκλογές στην ΕΕΧ πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον, που καθορίζεται από τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της σημερινής κρίσης.
Ως παράταξη οφείλουμε να σας θυμίσουμε τι σας λέγαμε τόσο το 2006 όσο και το 2009 το οποίο εμείς υπηρετήσαμε με απόλυτη προσήλωση όλη αυτή την περίοδο είτε συμμετείχαμε στη διοίκηση της ΕΕΧ είτε όχι, διότι νοιώθουμε τραγικά επίκαιροι:
«…..Σε αυτή την πορεία και στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και δράση όλων μας. Έχουμε υποχρέωση να συμμετάσχουμε ενεργά στην κάθε φορά διαμορφούμενη πορεία δράσης. Η Ένωση Ελλήνων Χημικών είναι εκείνος ο Επιστημονικός και Κοινωνικός φορέας που θα πρέπει να εμπλακεί ουσιαστικά στην αναπτυξιακή διαδικασία του 21ου αιώνα και να συνεισφέρει στην επιστημονική και επαγγελματική αναβάθμιση των Χημικών Επιστημόνων.
Η ΠΑΣΚ Χημικών – Συνεργαζόμενοι είναι πάλι παρούσα και με τόλμη και υπευθυνότητα θα προασπίσει και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των πολιτικών μας αξιών, για τη Δημοκρατία, την απασχόληση, την Κοινωνική Αλληλεγγύη, την Παιδεία, το Περιβάλλον, την Ποιότητα Ζωής και τον Πολιτισμό.
·         Για να μην αναγορευτούν οι δυνάμεις της αγοράς ως μόνος ρυθμιστικός παράγοντας των πάντων.
·         Για να μη γίνουμε μια άναρχη κοινωνία και οικονομία χωρίς αρχές, χωρίς αξίες και ανθρωπισμό.
·         Για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που το νέο διαμορφούμενο περιβάλλον παρέχει.
Η ΠΑΣΚ Χημικών – Συνεργαζόμενοι είναι εκείνη η παράταξη στο χώρο του Επιστημονικού και Κοινωνικού Κινήματος που με ευθύνη και συνέπεια δρα πάνω από 30 χρόνια..
Η ΠΑΣΚ Χημικών – Συνεργαζόμενοι στη μακρά λειτουργία και δράση της πορεύτηκε με υπευθυνότητα και ρεαλισμό και είχε σημαντική συνεισφορά στη ζωή και δραστηριοποίηση του φορέα μας, την Ένωση Ελλήνων Χημικών, παρά την επί πολλά χρόνια ανεπαρκή διοικητική υποδομή και την έλλειψη οικονομικών πόρων καθώς και τις αντιδράσεις από εξωγενείς ομάδες συμφερόντων.
Τα σύγχρονο όραμα της παράταξής μας και οι επικαιροποιημένοι στρατηγικοί μας στόχοι και επιδιώξεις,  μας παρέχουν τα ιδεολογικοπολιτικά εφόδια και τη δύναμη να συγκρουσθούμε με το νέο πολιτικό κοινωνικοοικονομικό νέο-δεξιό συντηρητισμό και όλοι μαζί να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο ελπίδας και προοπτικής για την ΕΕΧ και τους χημικούς. Να συντονίσουμε τις δυνάμεις με άλλες προοδευτικές δυνάμεις από το χώρο του πνεύματος και της εργασίας για ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, βασισμένο στη γνώση και τους Έλληνες πολίτες, για μια δίκαιη κοινωνία με αλληλεγγύη και συνοχή, με σεβασμό προς το περιβάλλον και τη ποιότητα ζωής. Για μια Ελλάδα ισχυρή, δημοκρατική, προοδευτική, ασφαλή, που θα συμμετέχει ισότιμα στη διεθνή σκηνή.  …»

Σήμερα, είναι μεγάλη η δυσπιστία που απορρέει κυρίως από την απογοήτευση που προκάλεσε η διάψευση των βεβαιοτήτων, αλλά και ο φόβος πως η κρίση δεν έχει κλείσει τον κύκλο της και θα επεκταθεί παντού σε κάθε τομέα, σε κάθε κλάδο, σε κάθε σημείο της χώρας. Οι αριθμοί στην ανεργία του κλάδου, στις συμβάσεις, στις συντάξεις, στον πρώτο μισθό είναι απογοητευτικοί. Όμως, το μέλλον δεν περιγράφεται με αριθμούς, αλλά με ιδέες, η αξιοπιστία των οποίων κρίνεται στην  κατάσταση και τη συνείδηση των ανθρώπων, όπου τελικά επιβεβαιώνονται ή διαψεύδονται οι αριθμοί.
Ατομικά ως χημικοί και συλλογικά ως ΕΕΧ έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας. Ευθύνη για το παρελθόν και το παρόν, αλλά πρωτίστως για το μέλλον.
 Το μεγάλο ερώτημα για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και όχι μόνο για την Ελλάδα είναι εάν το  ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος μπορεί να αντέξει υπό συνθήκες οξείας δημοσιονομικής και δημογραφικής κρίσης, αυξημένης ανεργίας, μείωσης των δημοσίων δαπανών.  Και η λύση δεν είναι άλλη από το ενεργητικό, το καλά στοχευμένο, το έξυπνο, το δίκαιο και λειτουργικό κοινωνικό κράτος που έχει ως θεμελιώδη υποχρέωση να μην αφήσει να χαθεί μία ολόκληρη γενιά. Να αντιμετωπίσει νέα μορφές φτώχειας και νέες ανισότητες, μέσα από το απολύτως αναγκαίο, τώρα όσο ποτέ άλλοτε, εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Τα τελευταία δύο χρόνια ακούμε συνεχώς από παντού υποσχέσεις για ανάπτυξη, ανάκαμψη.  Όμως δεν πάει άλλο με τα περί ανάπτυξης προσχήματα, τα άλλοθι και τις υπεκφυγές. Κανένας δεν ασχολήθηκε σοβαρά έως σήμερα με αυτό, που όλοι αναγνωρίζουμε ως πρωτεύουσα εθνική ανάγκη και υποχρέωση. Ας βάλουμε λοιπόν εμείς τα δυνατά μας. Και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι: Αν δεν νικήσουμε την ύφεση, η Ελλάδα και οι Έλληνες θα καταδικαστούμε να ζήσουμε στη φτώχεια, τη δυστυχία και την εγκληματικότητα. Τα διλήμματά μας είναι προφανές πως έχουν τραγικό περιεχόμενο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει χρόνος για πολιτικά παιχνίδια. Σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται ρήξη  σε κάθε γωνιά του πολιτικού και οικονομικού συστήματος. ΡΗΞΗ με το μεταπολιτευτικό μας κακό εαυτό.
 Η Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας  και της παραγωγής. Η Ελλάδα πρέπει να βασιστεί  σε ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, που αξιοποιεί στο έπακρο τους ενδογενείς πόρους. Που αξιοποιεί τους πόρους της φυσικούς και ανανεώσιμους  Που αξιοποιεί τους ανθρώπους της, και μαζί με αυτούς την ευφυΐα τους, τη γνώση, το διανοητικό κεφάλαιο, τους ανθρώπινους πόρους, την επιχειρηματικότητα, τα ταλέντα, τη δημιουργικότητα. 
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναδειχθεί ξανά η αξία της εργασίας  και να διαφυλαχθεί  η αξία της πλήρους απασχόλησης. Η σημασία  της αγροτικής ανάπτυξης,  της παραγωγής προϊόντων, της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας  ενός φιλοεπενδυτικού κράτους, που λειτουργεί ταυτόχρονα με μία φιλοεπενδυτική κοινωνία, για να αναδείξει   και  να αξιοποιήσει  τα  συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
Βαθιά πεποίθηση μας είναι ότι αν δεν αλλάξουμε πρώτα τον εαυτό μας δεν μπορούμε να αλλάξουμε το περιβάλλοντα χώρο μας.
Πεποίθηση μας είναι ότι μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση απαιτεί συστηματική τεκμηρίωση των επιλογών και συλλογική συμμετοχή των ενεργών χημικών και για αυτό το λόγο δεν μπορεί να αναζητηθεί στις επιλογές του παρελθόντος. Η συζήτηση από καιρό επικεντρώνεται σε δήθεν διαχρονικά –και στην πραγματικότητα ξεπερασμένα- διλήμματα του τύπου “Αριστερά-Δεξιά”, ενώ θα έπρεπε να συζητάμε στη βάση “Σωστό-Λάθος” και χωρίς ταμπέλες. Πιστεύουμε ότι πρέπει κάποτε να μιλήσουμε με όρους του σήμερα και πως η νοσταλγία του παρελθόντος δεν είναι λύση. Η ιστορική αναγκαιότητα μιας πολιτικής συμμαχίας της ριζοσπαστικής, της ευρωπαϊκής, της μεταρρυθμιστικής, της σοσιαλιστικής και ης ανανεωτικής κεντρο-αριστεράς, των οικολόγων και των συλλογικοτήτων, που δραστηριοποιούνται κατά του νεοφιλελευθερισμού, κατά της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών - των φυσικών πόρων – των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, κατά της πολιτικής της λιτότητας, κατά της αφαίρεσης δημοκρατικών - εργασιακών - ανθρώπινων δικαιωμάτων, υπέρ της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και της άμεσης δημοκρατίας, που να μπορεί να εκπροσωπήσει αποτελεσματικά μια κοινωνική συμμαχία μισθωτών δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, ανέργων, σπουδαστών, αυτοαπασχολούμενων, μικρών επιχειρηματιών, εμπόρων, ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν κοινά συμφέροντα σε αυτήν τη φάση της σημερινής οικονομικής κρίσης και που μόνον αυτή η συμμαχία μπορεί να οδηγήσει σε μια εναλλακτική και κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση, μας οδήγησε στην δημιουργία της νέας πολυσυλλεκτικής παράταξης στο χώρο της ΕΕΧ με τίτλο:
Επιστημονικό Κοινωνικό Μέτωπο
Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση
Ανεξάρτητων Χημικών
 (Ε.Κ.Μ.-Π.Α.Σ.Κ.-Ανεξάρτητων Χημικών).
Δεν είμαστε, φίλες και φίλοι, τα απομεινάρια και η οπισθοφυλακή του παλιού. Φιλοδοξούμε να είμαστε η εμπροσθοφυλακή του νέου.
 Η πρόσκληση μας απευθύνεται σ´ αυτούς που δεν θέλουν προνόμια, αλλά αξιοκρατία, ισότητα ευκαιριών, δικαιοσύνη. Επιστήμονες και ερευνητές, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και  του  δημόσιου τομέα επαγγελματίες, συνταξιούχοι, επιχειρηματίες, μπορούν και πρέπει  να ενωθούν ξανά σε μια μεγάλη συμμαχία δημιουργικών δυνάμεων, έτοιμων να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην αισιοδοξία, την αξιοπρέπεια, το μέλλον για το Χημικό.
Στην κρίση σήμερα, όπως ακριβώς  και στον πόλεμο, επιβάλλονται οι συμμαχίες και τα μέτωπα εθνικής ευθύνης. Οι συμμαχίες, όμως, δεν καταργούν την πολιτική γεωγραφία, τις πολιτικές διαφοροποιήσεις. Η αριστερά και η δεξιά υπήρχαν διακόσια και πλέον χρόνια πριν από την παρούσα  κρίση και θα συνεχίσουν  να υπάρχουν  και μετά από αυτήν. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, σήμερα, μια παράταξη ριζοσπαστική, ανοιχτή στην κοινωνία και τα ρεύματά της, μεταρρυθμιστική και αποτελεσματική στη Διοίκηση της ΕΕΧ. 
Σε αυτήν την πορεία δεν ξεχνούμε την ιστορική διαδρομή της ΠΑΣΚ-Χημικών και την προσφορά της στα πεπραγμένα της ΕΕΧ, προσφορά που δεν συνδυάστηκε ποτέ με ανταλλάγματα, προσφορά που ήταν για τη βελτίωση της θέσης των χημικών στη κοινωνία, στο χώρο δουλειάς στην επιστήμη. Με την ανατροπή βεβαιοτήτων που είχαν επικρατήσει. Η ΠΑΣΚ-Χημικών ακολούθησε μια πορεία αλλαγής, ανοίγματος στους νέους, άλλαξε την Ένωση, άλλαξε τους συσχετισμούς άλλαξε τον τρόπο επικοινωνίας και συνεχίζει αλλάζοντας η ίδια, γενόμενη μέρος σε μια συνολική προσπάθεια.  
Η πολιτική και ηθική δοκιμασία της ΠΑΣΚ Χημικών με διαρκείς επιθέσεις, δεν σταμάτησε ποτέ τα τελευταία χρόνια γιατί ακριβώς άλλες παρατάξεις δεν έχουν μάθει να αλλάζουν, να ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις των μελών τους, παρά μόνον στις επιταγές της ηγετικής ομάδας τους, του κόμματός τους ή σε ένα μονοπάτι που χαράχτηκε 15 ή και 20 χρόνια πριν. Παρόλα αυτά οι διαρκείς επιθέσεις (κάτω από τη μέση κάποιες φορές) έχουν ένα καλό. Μας κρατούν ζωντανούς και μας κάνουν να κατανοούμε ότι ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΕΧ:. α) Ο χειρότερος εαυτός μας ως επιστημονική και  συναδελφική συλλογικότητα και β) τα πραγματικά προβλήματα που μαστίζουν το κλάδο.  Αν ξεπεράσουμε το πρώτο θα λύσουμε το δεύτερο.
Την τελευταία τριετία έγιναν πολλές αλλαγές στην ΕΕΧ, έγιναν πολλά βήματα προς τα εμπρός, ενώ το  εξωτερικό περιβάλλον της ΈΕΧ σε πολλά σημεία άλλαξε προς το καλύτερο και σε άλλα προς το χειρότερο. Αυτά, όμως, είναι προφανές ότι δεν γίνονται αντιληπτά  με τον ίδιο τρόπο μέσα στον τρέχοντα εργασιακό, κοινωνικό οικονομικό και  ακόμη πολιτικό χρόνο, σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο του κάθε συναδέλφου. Διασφαλίστηκαν δικαιώματα όπως η συμμετοχή του κλάδου στα βαρέα και στα ανθυγιεινά, το ανθυγιεινό επίδομα στο δημόσιο τομέα ενώ οι συσχετισμοί και το δυναμικό του κλάδου στο χώρο της δευτεροβάθμιας δείχνει σημάδια ποιοτικής αλλά όχι ακόμη ποσοτικής βελτίωσης, το προεδρικό διάταγμα για τα επαγγελματικά δικαιώματα έφτασε πιο κοντά από ποτέ στην ολοκλήρωση του. Κάποιοι είπαν ότι «έτυχε». Ας το καταλάβουν ΠΕΤΥΧΕ γιατί μπροστά στην προοπτική επιτυχίας του κλάδου, δεν στηρίζουμε τις προσπάθειες της ΕΕΧ με το σταγονόμετρο ή με αποκλεισμούς. Δίνουμε όλη τη βαρύτητα, κάνουμε όλες τις συνεργασίες, δεν κλείνουμε, ανοίγουμε δρόμους.
Αλλάζουμε και αλλάζει ο σχεδιασμός μας. Πιστεύουμε ότι οι ριζικές και βίαιες αλλαγές που δέχεται η χώρα και συνοδεύονται και από ίδιας φύσης αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία και την απασχόληση του κλάδου απαιτούν το μετασχηματισμό της ΕΕΧ. Πρέπει να δράσουμε με γνώμονα την αύξηση του επιπέδου όχι μόνο της εκπροσώπησης του κλάδου που κάνει η ΕΕΧ στους θεσμούς και στην κοινωνία αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρει στους συναδέλφους. Δεν είναι εύκολο. Το είδαμε στην προσπάθειά μας να μεταρρυθμίσουμε τον τρόπο παροχής των εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε μια ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία με διττό στόχο: την πρόσβαση σε state of the art τεχνογνωσία αλλά και την παροχή επιμόρφωσης σε πολύ χαμηλό κόστος στους νεοεκκινηθέντες ή προσωρινά αποκλεισμένους από την αγορά εργασίας συναδέλφους. Δεν σταματάμε στις δυσκολίες, θα συνεχίσουμε όπως και στους υπόλοιπους στόχους μας. 
Με πολιτικαντισμούς, κοινοτυπίες, υπεριπτάμενες πολιτικές γενικεύσεις και κοινότοπους αφορισμούς και ηθικολογίες ουδείς και καμία παράταξη δεν  μπορεί να προχωρήσει στην Ελλάδα της κρίσης, της ανασφάλειας και του φόβου. Για να σπάσουμε σήμερα τον τοίχο της αναξιοπιστίας της πολιτικής, πρέπει να είμαστε ευθείς, σαφείς και συγκεκριμένοι σ’ αυτά που προτείνουμε. Δεν υπάρχει αύριο στον πολιτικό λόγο, αν δεν υπάρχει σ΄ αυτόν πλήρης αναφορά στο σήμερα. Δεν φθάνει στην Ελλάδα να λες τί θέλεις, αλλά επιβάλλεται να διευκρινίζεις  και το πώς θα το κάνεις!  
Η μέχρι σήμερα παρουσία μας και το έργο μας στο χώρο της ΕΕΧ αποτελεί εχέγγυο για την δράση του Ε.Κ.Μ.-Π.Α.Σ.Κ.- Ανεξάρτητων Χημικών.
Σας περιμένουμε στις κατά τόπους συναντήσεις με τους υποψήφιους της παράταξης για πλήρη και αναλυτική ενημέρωση.
ΣΤΙΣ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ

Αποφασίζουμε

Επιλέγουμε ποιους θα εμπιστευτούμε

Επιλέγουμε ποιοι θα μας εκπροσωπούν

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ Ε.Κ.Μ. – Π.Α.Σ.Κ. - Ανεξάρτητων Χημικών



Επικοινωνήστε μαζί μας,
Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας :
Το ιστολόγιο μας :
Βρείτε μας στο facebook :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου