Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΝΕΑ- Δημοσίευση των "Χημικών Χρονικών" για το Συνέδριο της ΠΑΣΚ Χημικών

1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΣΚ – ΧΗΜΙΚΩΝ

Στις 15-16-17 Μαΐου στην Αθήνα διεξάχθηκε το 1ο Συνέδριο της ΠΑΣΚ – Χημικών, με 81 εκλεγμένους συνέδρους από όλη την επικράτεια. Η ΠΑΣΚ Χημικών είναι εκείνη η παράταξη στο χώρο του Επιστημονικού και Κοινωνικού Κινήματος που με ευθύνη και συνέπεια δρα πάνω από 35 χρόνια.

Η Παράταξη μας στη μακρά λειτουργία και δράση της πορεύτηκε με υπευθυνότητα και ρεαλισμό και είχε σημαντική συνεισφορά στη ζωή και δραστηριοποίηση του τόσο στην Ένωση Ελλήνων Χημικών όσο και στους συνδικαλιστικούς φορείς, παρά την επί πολλά χρόνια ανεπαρκή διοικητική υποδομή και την έλλειψη οικονομικών πόρων καθώς και τις αντιδράσεις από εξωγενείς ομάδες συμφερόντων.

Η ΠΑΣΚ - Χημικών ανασυγκροτήθηκε κατά τρόπο ώστε να πετύχει την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων, με αυτενέργεια και πρωτοβουλία, με σεβασμό στις ιδιαίτερες επιστημονικές και κοινωνικές αναζητήσεις των συναδέλφων χημικών, με αλληλεγγύη, χωρίς αποκλεισμούς και πολώσεις στοχεύοντας να αναδειχθεί σε μια μαζική, ανοιχτή και συμμετοχική δημοκρατική κίνηση των Ελλήνων Χημικών, ικανή να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις επιδιώξεις τους, φιλοδοξώντας να παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο των Χημικών, στην προσπάθειά τους για ένα καλύτερο μέλλον του κλάδου.

Ο Τομέας Επιστημόνων του ΠΑΣΟΚ σεβόμενος τις αρχές της ανεξαρτησίας του συνδικαλιστικού κινήματος, ανέλαβε την ευθύνη της ανασυγκρότησης του χώρου και της επανίδρυσης της ΠΑΣΚ-Χημικών σε Πανελλαδικό επίπεδο, με πολιτικο-συνδικαλιστικά χαρακτηριστικά, με δομή οργάνωσης που απαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε με την διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου της ΠΑΣΚ Χημικών σε εθνικό επίπεδο με τίτλο : «Με τη Χημεία για την Πράσινη Ανάπτυξη» μετά από δίμηνο περιφερειακό διάλογο. Παράλληλα εκλέχτηκαν όργανα που να παράγουν θέσεις σύμφωνα με τις καταστατικές αξίες και αρχές Κινήματος, με σύγχρονο πολιτικό και συνδικαλιστικό λόγο, που θα πείθει και θα αγκαλιάζει όσο το δυνατόν ευρύτερες δυνάμεις του επιστημονικού και επαγγελματικού χώρου και κύρια τους νέους.

Επίσης με την εν λόγω διοργάνωση, επιδιώξαμε και πετύχαμε να συζητηθούν αντικείμενα που να καλύπτουν το σύνολο των τομέων άσκησης εθνικής πολιτικής (ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, απασχόληση, έρευνα, φορολογική πολιτική, δημόσια διοίκηση, κοινωνική ασφάλιση, κοινωνική πρόνοια-υγεία, παιδεία, βιοτικό επίπεδο, ίση μεταχείριση-μεταναστευτική πολιτική, κλιματική αλλαγή, ενέργεια, φυσικό περιβάλλον, ανάπτυξη της υπαίθρου), να αναλυθούν και να προταθούν λύσεις και αυτές να προωθηθούν προς το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εμπλουτίσει το πολιτικο-ιδεολογικό του «οπλοστάσιο» για την οριστική διαμόρφωση του προγράμματος του.

Την πρώτη μέρα στις 15 Μαΐου ξεκίνησε τις εργασίες του συνεδρίου ο γραμματέας του Τομέα των Επιστημόνων του ΠΑΣΟΚ(Γ. Νικήτας) παρευρέθησαν στην έναρξη του συνεδρίου και χαιρέτισαν εκπρόσωποι από το Συνασπισμό (ο σ. Π.Πάντος), τους Πράσινους-Οικολόγους (ο σ. Ν. Χρυσόγελος), την ΠΑΣΚ-ΓΣΕΕ(ο Μ. Πατέστος), την ΠΑΣΚ-ΑΔΕΔΥ (ο Χόρτης), την ΠΑΣΚ-ΤΕΕ (ο Δ. Πανόπουλος) και την ΠΑΣΠ Χημικού Αθήνας. Εκ μέρους των παρατάξεων της ΕΕΧ χαιρέτισε από τη Συνεργασία (ο σ. Β. Λαμπρόπουλος) και γραπτούς χαιρετισμούς έστειλαν οι παρατάξεις της ΕΕΧ, ΝΚΧ και Δημιουργική Πρωτοπορία. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ομιλία του Δρ Μιχάλη Χάλαρη, εκπροσώπου της Γραμματείας Επιτροπής Ανασυγκρότησης & Συντονισμού των διαδικασιών του Συνεδρίου της παράταξης και κεντρική ομιλία από την κ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Βουλευτή Β΄Αθήνας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και υπεύθυνη για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Στις 16 Μαΐου αναπτύχθηκαν διεξοδικά σε μία μαραθώνια συνεδρίαση τα παρακάτω θέματα σε έξι θεματικές ενότητες:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ - ΚΛΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΗΜΙΚΩΝ (Καταστατικό ΠΑΣΚ-Χ, Αντιλήψεις, Στρατηγικοί στόχοι και επιδιώξεις για την τετραετία 2009-2013, Το πρόγραμμα της ΠΑΣΚ-Χ για την ΕΕΧ, Ο ρόλος του Επιστήμονα Χημικού στην κοινωνία και την ανάπτυξη της Χώρας).

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (Σύστημα Περιβαλλοντικής Διακυβέρνησης, Θέματα υδάτινων πόρων και διαχείρισης του νερού, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος, Διαχείριση Απορριμμάτων και Αποβλήτων). Κεντρικοί εισηγητές ήταν ο Σ. Κουβέλης, Βουλευτής Επικρατείας και Πολιτικός εκπρόσωπος του Τομέα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας ΠΑΣΟΚ και η Θ. Νάντσου από την WWF.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ (Πολιτική για το καταναλωτικό κίνημα, Προστασία Υγείας του Κοινωνικού Συνόλου, Ο σύγχρονος ρόλος του ΓΧΚ και του ΕΦΕΤ, Ο ρόλος της ποιότητας στην Πράσινη Ανάπτυξη)

ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Παιδεία και χημική εκπαίδευση, Γ/θμια Εκπαίδευση) Κεντρικοί εισηγητές ήταν η Α. Διαμαντοπούλου, Βουλευτής Α’ Αθήνας και πολιτική εκπρόσωπος του Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ και ο Α. Ανδρεόπουλος, Καθηγητής ΕΜΠ, Επικεφαλής της Ο.Ε. για την Γ/θμια Εκπαίδευση του τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (Εργασιακές Σχέσεις, Ασφαλιστικό Χημικών, Πράσινα επαγγέλματα) Κεντρικοί εισηγητές ήταν Ε. Χριστοφιλοπούλου, Βουλευτής Αττικής και πολιτική εκπρόσωπος του Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ΠΑΣΟΚ και ο Η. Κικίλιας Επικεφαλής της Ο.Ε. για την Απασχόληση του ίδιου τομέα και σύμβουλος του Γ. Α. Παπανδρέου, προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

Σε όλες τις θεματικές ενότητες υπήρξε παράλληλα εισήγηση από εκπρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και ακολουθούσε εκτενής διάλογος.

Το σύνολο του υλικού από τον προσυνεδριακό διάλογο και τα πρακτικά του συνεδρίου σύντομα θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΠΑΣΚ – Χ.

Το συνέδριο έκλεισε την Κυριακή 17-05-2009 με την εκλογή της 21μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής που είναι το εκτελεστικό συντονιστικό και αποφασιστικό όργανο της ΠΑΣΚ-ΧΗΜΙΚΩΝ μεταξύ δύο διαδοχικών Συνεδρίων, πανελλαδικής εμβέλειας.

Κοινή μας ευθύνη ήταν να εκφράσουμε την αγωνία του Χημικών και να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες, που εναπόθεσε και εναποθέτει στην ΠΑΣΚ – Χ.

Προσπαθήσαμε το Συνέδριό μας να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και στους χημικούς ειδικότερα. Το τελευταίο δίμηνο επικοινωνήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους Χημικούς, με κάθε μέλος και φίλο του Κινήματός μας με όλους τους Χημικούς που ήθελαν να συμμετέχουν και να συμβάλλουν, να καταθέσουν τις προτάσεις τους, να ενεργοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων μας.

Όλοι μαζί προχωρήσαμε στο Συνέδριο το οποίο έγινε υπόθεση του συνόλου των Χημικών και αφετηρία νίκης. Σε αυτή την πορεία είμαστε όλοι μαζί χωρίς αποκλεισμούς, με μόνο κριτήριο τη βούληση και τη δέσμευση καθενός από μας και όλων μας μαζί, να προσφέρουμε στον Κλάδο και την Παράταξη μας και να βάλουμε τα κοινά μας οράματα και τις συλλογικές μας επιδιώξεις πάνω από όλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου