Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ο ρόλος των χημικών και της Ένωσης, ως θεσμοθετημένου συμβούλου της πολιτείας, στην μεγάλη δημιουργική Ελλάδα


Το αύριο είναι ψηφιακά διασυνδεδεμένο μέσα από πολλές και διαφορετικά συνδεδεμένες υλοποιήσεις δικτύων. Όλοι είναι συμπαίκτες στο ίδιο παιχνίδι της απρόσκοπτης διανομής και δρομολόγησης της πληροφορίας με βασικό όπλο τη γνώση. Ποιες όμως είναι οι προοπτικές ; Ποιο είναι το δικό μας όραμα για τον ρόλο που θα διαδραματίσουμε σε αυτό το περιβάλλον ;
Το περιβάλλον της Ε.Ε.Χ. παραμένει ακόμη σε λήθαργο, "απρόθυμο" να κατανοήσει & να υποστηρίξει τις προσπάθειες των χημικών στο νέο περιβάλλον. Οι άλλες παρατάξεις αδυνατούν να αντιληφθούν & να αναλύσουν τις δυνατότητες της νέας ψηφιακής εποχής & να εργαστούν για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας της Ε.Ε.Χ. και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των συναδέλφων. Βλέπουν την ανάπτυξη μόνο μέσω συνεδρίων και ενίσχυσης της χρηματοδότησης αναιμικών προσπαθειών έρευνας χωρίς εμφανή σύνδεση με την παραγωγή, ή φαντάζονται την επαναλειτουργία τεράστιων βιομηχανικών μονάδων.
Η παράταξή μας έχει οραματικό στόχο την επιστροφή της μεγάλης δημιουργικής Ελλάδας μέσω της ανάπτυξης την Οικονομία της Δημιουργικότητας και της Συνεργασίας.


Για να το πετύχουμε πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για τους συναδέλφους, η αντίστοιχη επενδυτική κουλτούρα που θα αντικαταστήσει τις «επιχειρηματικές» λογικές της αρπαχτής,  της πλάκας, της ανάγκης. Με πυξίδα αυτή την νέα επιχειρηματική κουλτούρα θα καταφέρουμε επανακαθοριστεί το μοντέλο παραγωγής  με αποτέλεσμα προϊόντα υψηλής ποιότητας από ανταγωνιστικές & εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Θέλουμε οι συνάδελφοι να ανακαλύψουν ξανά τη χαρά της δημιουργίας ! Από καταναλωτές να γίνουμε παραγωγοί. Να μας χαρακτηρίζει ότι παράγουμε, όχι ότι καταναλώνουμε! Η νέα επιχειρηματικότητα που ευαγγελιζόμαστε δεν είναι «μαξιμαλιστική» ούτε «ντοπέ». Είναι μαζική, καθολική κοινωνική επιλογή για όλους & όχι για λίγους.
Η χώρα μας χρειάζεται να συνδυάσουμε την μοναδικότητα μιας ιδέας, την καινοτομία με τις πραγματικές ανάγκες. Να σκεφτούμε έναν δημιουργικό τρόπο να το κάνουμε πράξη με οικονομικά βιώσιμο τρόπο & να έχουμε πάντα στο μυαλό τους πως δεν μπορούν να διασωθούμε ατομικά.
Οι βασικοί θεματικοί άξονες της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης επιχειρηματικότητας είναι ο Πολιτισμός & ο Τουρισμός, η Αγροτική Οικονομία & η Γαστρονομία, η Ενέργεια με έμφαση στις ΑΠΕ, δευτερογενή καύσιμα & την αξιοποίηση των εθνικών μας καυσίμων, η υψηλή τεχνολογία, οι μεταφορές κ.α. Οι γεωγραφικοί πυλώνες υλοποίησής της είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα κα περιοχές στις οποίες έχουμε ισχυρή παρουσία & δομές (Περιφερειακά Τμήματα, Πανεπιστημιακά Τμήματα, ερευνητικά κέντρα, Δίκτυο Πράσινης Χημείας, Εταιρεία υδρογόνου κα).
Είναι απολύτως βέβαιο ότι : Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει! Ο Έλληνας χημικός μπορεί να είναι στην πρώτη γραμμή σ’ αυτή την προσπάθεια. Η συνάντηση του Παραδοσιακού με το Σύγχρονο θα οδηγήσει στην άνοιξη της ελληνικής οικονομίας. Τα παραδείγματα με τη Μαστίχα Χίου, το Κρόκο Κοζάνης, τη σπιρουλίνα δείχνουν το δρόμο. Η στήριξη του εθνικού μας προϊόντος, του ελαιολάδου με την τυποποίηση και πιστοποίησή του, με τη χρήση του έμπειρου εργαστηριακού δυναμικού της χώρας για είσοδο σε αγορές εντός και εκτός Ευρώπης, είναι πρωταρχικής σημασίας σήμερα.
Οι χημικοί έχουν ρόλο και μερίδιο στην νέα Δημιουργική Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου