Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙΩ....

Διαβάσαμε τις διακηρύξεις των άλλων παρατάξεων στον ιστοτοπο της ΕΕΧ. Σε πολλές περιπτώσεις μας έπιασε μελαγχολία. Θα εξηγήσουμε πολύ σύντομα τι εννοούμε, πάντως δεν απαξιώνουμε ούτε τις θέσεις, ούτε τις προτάσεις όλων των παρατάξεων και όλων των συναδέλφων. 
Δυστυχώς σε μερικές από αυτές απουσιάζουν τόσο θέσεις όσο και προτάσεις αλλά αυτό μπορεί να είναι πρόσκαιρο και να αποκατασταθεί μέχρι τις εκλογές.
Όμως σε τουλάχιστον τρεις διακηρύξεις το αποκλειστικό βάρος δίνεται σε προσωπικές επιθέσεις κυρίως εναντίον των στελεχών της ΕΚΜ-ΠΑΣΚ-Ανεξάρτητων Χημικών. Από αρχομανείς μέχρι επισκέπτες μας αποκαλούν στην προσωπική αφήγηση της ανακοίνωσης της Συνεργασίας, ενώ στη διακήρυξη της ΧΑ εγκαινιάστηκε νέα πολιτική τακτική να απομονώνονται αποσπάσματα από τα πρακτικά, να ονοματίζονται συνάδελφοι, αλλά αυτό το super στέλεχος της ΧΑ που ανακίνησε το θέμα, έδωσε τη κατάθεση και κέρδισε τη δίκη εναντίον της αντίδικου Θεοδωροπούλου, δεν αξιωθήκαμε να διαβάσουμε το όνομα του.
Μπορεί κανείς να αναγνωρίσει πολλά πράγματα από την ιδιοσυγκρασία του συντάκτη /συντακτών ενός πολιτικού κειμένου (ναι πολιτικό, κι ας αποδιώχνουν κάποια από αυτά την πολιτική όπως ο διάβολος το λιβάνι ).
Να θυμίσουμε ότι στην ΕΕΧ για να λειτουργήσει χρειάζεται η προσφορά του χρόνου τουλάχιστον 30 ατόμων από περίπου 30 ανθρωποημερες το καθένα, κάθε έτος- και δεν μιλάμε για τους 60 εκλεγμένους στη ΣτΑ αλλά το σύνολο, της Διοικούσας Επιτροπής, των Διοικουσών Επιτροπών των Περιφερειακών, τα Επιστημονικά Τμήματα, τη Συντακτική Επιτροπή των Χημικών Χρονικών κ.α.. Αυτή η προσφορά γίνεται εθελοντικά από όλες τις παρατάξεις. 
Να θυμίσουμε επίσης ότι τα γραφεία της ΕΕΧ δεν είναι και το καλύτερο μέρος, στην καλύτερη περιοχή για να περάσει κανείς το απόγευμα του. Έτσι λοιπόν αυτοί οι τριάντα περίπου άνθρωποι θέλοντας και μη θα συνεργαστούν, θα παράξουν έργο, θα φέρουν σε πέρας τις εκκρεμότητες, θα ασχοληθούν με τα μικρά και καθημερινά προβλήματα του κλάδου, θα χαράξουν πλάνα για τα μεγάλα θέματα κ.α. Η προσφορά είναι εθελοντική καθαρά. 
Συνηθίζεται να λέγεται ότι η προσωπική επιτυχία σε ένα επιμελητήριο εξοφλείται άμεσα σε κάποια κομματική δοσοληψία. Δεν θα μιλήσουμε για τις άλλες παρατάξεις, φωνή έχουν να μιλήσουν για τον εαυτό τους. Πάντως στη δική μας ένα στέλεχος, ο Μ.Χάλαρης, επιλέχθηκε ως Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ μέσω opengov το 2009 (αν κάποιος έχει στοιχεία ότι δεν λειτούργησε το opengov στην περίπτωση του, ας τα φέρει) Κατά τα άλλα η ζωή μας και των υπολοίπων και του Μ.Χάλαρη που έπαψε μετά από 3 χρόνια και μια ομολογουμένως επιτυχημένη θητεία να είναι Ειδικός Γραμματέας συνεχίζεται χωρίς συμμετοχή σε κομματικές νομές εξουσίας. Στο κάτω κάτω έχουμε ευκρινείς προσωπικές και επαγγελματικές διαδρομές, όπως όλοι οι συνάδελφοι .
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε τις ιδέες μας. Είμαστε ταγμένοι, αλλά όχι ταμένοι. 
Και έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με αποκλεισμούς και χωρίς ενότητα δεν προχωρούν τα πράγματα, ούτε μπορεί να βαδίσει ένα επιμελητήριο όπως η ΕΕΧ μπροστά. 
Η διακήρυξη μας είναι σαφής και ξεκάθαρη.
Τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, της βίαιης αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, η έλλειψη προοπτικής και μέλλοντος για τους νέους αγγίζουν όλους τους χημικούς. Δεν ζουμε την πάλη των τάξεων και των συντεχνιών στην ΕΕΧ. Εξακολουθούμε να είμαστε ένας επιστημονικός κλάδος που έχει και μέλη ΔΕΠ και δημόσιους υπάλληλους και άνεργους και χαμηλόμισθους ιδιωτικούς υπάλληλους και ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους. Η επιδείνωση της κατάστασης φτάνει σε όλους και σε αυτό το δύσκολο, εχθρικό για το άτομο αλλά και την ΕΕΧ περιβάλλον καλούμαστε να βρούμε λύσεις και διεξόδους.
Γιαυτό και επιμείναμε, με πράξεις στην ενότητα και σε συλλογικά Προεδρεία. Τώρα τι ακριβώς έγινε και στη λήξη της θητείας της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΕΧ όπου το Προεδρείο είχε εκτός από εμάς και άλλες δύο παρατάξεις, τη Συνεργασία και τη ΧΑ αλλά αυτές ξαφνικά αποφάσισαν ότι μετά από 3 χρόνια σχέση ο τριμερής γάμος σχόλασε, ρωτήστε τη νύφη αν έκανε κάτι, εμείς δεν κάναμε τίποτε διαφορετικό από την προγραμματική συμφωνία (η οποία και ήταν διαθέσιμη σε όλες τις παρατάξεις).
 Και κάτι ακόμη, εμείς μετά τις εκλογές τα ίδια θα λέμε. Και θα συνεργασθούμε και θα επιδιώξουμε προγραμματικές συμφωνίες και το κυριότερο θα δουλέψουμε καθημερινά μέσα στην ΕΕΧ.

Η πρόσκαιρη μελαγχολία μας λοιπό, δεν οφείλεται στην ξαφνική απόρριψη μας ως παράταξη από τη Συνεργασία και τη ΧΑ, ούτε στο φθινόπωρο, ούτε σε κάποιον ξαφνικό και ανεκπλήρωτο έρωτα. Οφείλεται στο ότι, ένα μήνα πριν από τις εκλογές τα κεντρικά στελέχη των παρατάξεων της Συνεργασίας και της ΧΑ καταφεύγουν σε προσωπικές επιθέσεις, στην ατομική και συλλογική ηθική των στελεχών της ΕΚΜ-ΠΑΣΚ-Ανεξάρτητων Χημικών. Μετά όμως από τις εκλογές το διακύβευμα παραμένει: για να λειτουργήσει η ΕΕΧ. 30 άνθρωποι x 30 ανθρωποημέρες ετησίως από τα στελέχη των παρατάξεων που η καθεμία εκπροσωπεί κάπόιους χημικούς, πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά. Για μερικούς λοιπόν ψήφους παραπάνω τί ακόμα θα δούμε; Πόσο θα απομακρυνθούμε από ένα στοιχειώδες επίπεδο συναδελφικότητας και αλληλοσεβασμού για τυχοδιωκτικές επιδιώξεις;

Έχουμε επιλέξει και αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει η προβολή του έργου μας και η σαφής και κατηγορηματική αντιστοίχηση του με τις προγραμματικές διακηρύξεις μας, αφού για μας, σημασία δεν έχει μόνο τι λέμε ότι θα κάνουμε αλλά και πως θα το κάνουμε και πριν φτάσουμε να ξαναζητήσουμε τη ψήφο σας το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε λογαριασμό σε τι ποσοστό πετύχαμε τους στόχους μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε τις επιθέσεις αναπάντητες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε τα στελέχη μας ακάλυπτα. Αλλά φυσικά και δεν θα επιλέξουμε το δρόμο που διάλεξαν οι Συνεργασία και ΧΑ να μεταφέρουν την αισθητική του ευρύτερου τους μαζικού-πολιτικού χώρου στις εκλογές ενός επιστημονικού κλάδου.

Έχουμε την ωριμότητα και θα πράξουμε διαφορετικά, όπως πάντα έπραττε ο κεντροαριστερός χώρος, με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα στις προκλήσεις των άκρων.

Στο "Αιδώς Αργείοι" που φωνάζει στη διακήρυξη της η ΧΑ, ως άλλος Αίαντας στην Ιλιάδα στους Αργείους που υποχωρούν πανικόβλητοι στα πλοία τους, η ΕΚΜ-ΠΑΣΚ-Ανεξάρτητων Χημικών απαντά: "τα καράβια μου καίω, δεν θα πάω πουθενά".


Kαι για όσους δεν καταλαβαίνουν:
http://www.youtube.com/watch?v=0CupoMAT_pU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου