Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ & ΤΙΣ NEEΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ


ΟΙ ΝΕΟΙ ΧΗΜΙΚΟΙ MAZI ME  ΤΟ
Επιστημονικό Κοινωνικό Μέτωπο
Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση
Ανεξάρτητων Χημικών
Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,
Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012 οι Έλληνες Χημικοί καλούνται να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στα Περιφερειακά Τμήματα και τη Συνέλευση των Αντιπροσώπων, το κορυφαίο όργανο της ΕΕΧ. 
Την προηγούμενη τριετία, αν και η οικονομική συγκυρία έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής, ένας διεθνής θεσμός - το Διεθνές Έτος Χημείας 2011, στάθηκε η αφορμή για την αναζωογόνηση του χώρου, η ευκαιρία για ποικίλες ενέργειες και ανοικτές εκδηλώσεις στο ευρύ κοινό με σκοπό την κατανόηση του ρόλου της Χημείας και του Χημικού στη σύγχρονη κοινωνία. Στις περισσότερες περιπτώσεις αφυπνίστηκαν πρώτα οι ίδιοι οι συνάδελφοι. Και αυτό λειτούργησε καταλυτικά για το σχεδιασμό νέων εκδηλώσεων. Ένας κλάδος που διακρίνεται παραδοσιακά για την εσωστρέφειά του με μπροστάρηδες τους νέους συναδέλφους και με την πολύτιμη συμβολή και εμπειρία των παλαιοτέρων συναδέλφων έδωσε τη μάχη για να αφυπνίσει την κοινωνία για το ρόλο της Χημείας και του Χημικού. Επίσης τόσο στην Αττική όσο και στις Περιφέρειες επικροτήθηκε ο νέος τρόπος οργάνωσης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ο προγραμματισμός για προσφορά σεμιναρίων σε χαμηλό κόστος στους νέους χημικούς. Ο χρόνος θα δείξει πόσο καλά τα καταφέραμε.
Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας καθίσταται αναγκαία η έμπνευση, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων που θα βγάλουν τους νέους χημικούς, κυρίως άνεργους και υποαπασχολούμενους, από την απομόνωση και θα προσφέρουν λύσεις στα αδιέξοδά τους. Οι μαγικές λύσεις και οι λαγοί από το καπέλο έχουν τελειώσει εδώ και πολύ καιρό. Επαναστατικά εμβατήρια και κινήματα ηχούν σαν σειρήνες αλλά δεν εξασφαλίζουν παρά ελάχιστα λεπτά δημοσιότητας με αμφίβολα αποτελέσματα. Η μαγεία της Χημείας έρχεται με τη βαθιά κατανόηση της επιστήμης μας και την πιστή εφαρμογή των αρχών της. Οι χημικοί γνωρίζουν και κατανοούν περισσότερο από τον καθένα τον όρο «οικονομία της αντίδρασης».
Οι νέοι συνάδελφοι - υποψήφιοι με την Ε.Κ.Μ.-Π.Α.Σ.Κ.-Ανεξάρτητων Χημικών αποτελούν το νέο αίμα, την ανανέωση στη σκέψη, στην αντίληψη των προβλημάτων που προκύπτουν σε κάθε εποχή και προσπαθούν μέσα από τη δυναμική τους αυτή να δίνουν λύσεις στα περισσότερα των προβλημάτων που προκύπτουν. Μέσα από μια διαρκή και συνεχή ενασχόληση βρέθηκαν αποτελεσματικές λύσεις σε διάφορα χρόνια λιμνάζοντα προβλήματα (οργανωτικά, διοικητικά, οικονομικά) όσο και αν κάποιοι ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να μεμψιμοιρούν και να μειώνουν το αποτέλεσμα μπερδεύοντας τους ανεμόμυλους για γίγαντες.
Ειδικότερα,
  • Η αισθητική αναβάθμιση της μορφής των Χημικών Χρονικών είναι γεγονός ενώ μέσα από την ηλεκτρονική αποστολή στα μέλη της ΕΕΧ επιτεύχθηκε αρκετά σημαντικός περιορισμός των εξόδων εκτύπωσης και αποστολής (~50%) ενώ σίγουρα η λύση αυτή είναι φιλικότερη προς το περιβάλλον. Η εξοικονόμηση των πόρων αυτών επιτρέπει τη διάθεσή τους σε άλλες δράσεις και ενέργειες της ΕΕΧ. Απομένει τώρα και η ποιοτική αναβάθμιση των Χημικών Χρονικών. Εδώ η ενεργοποίηση των νέων χημικών πρέπει να είναι καταλυτική.
  • Η παρουσία της ΕΕΧ στα κοινωνικά δίκτυα φαντάζει επιβεβλημένη. Οι αποστάσεις έχουν μικρύνει και οι ανταλλαγή απόψεων για επιστημονικά και άλλα θέματα μέσα από φόρα ενημέρωσης είναι το μέσο επικοινωνίας των νέων επιστημόνων. Οι χημικοί είναι και πρέπει να συνεχίσουν να είναι επιστήμονες αιχμής.
  • Το Δίκτυο Επικοινωνίας με τους Προέδρους των Χημικών Τμημάτων και των Συλλόγων των Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Φοιτητών πρέπει να λειτουργήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά για θέματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν τις επόμενες γενιές συναδέλφων.
  • Στις νέες συνθήκες καθίσταται απαραίτητη η ενεργοποίηση της ΕΕΧ ως φορέας – συνδετικός κρίκος μεταξύ της αγοράς εργασίας και των Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Θα πρέπει να μπορεί να διεκδικήσει την ενεργό συμμετοχή της στην Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την Εκπαίδευση και την Δια Βίου Μάθηση των νέων συναδέλφων, αντίστοιχο ρόλο επιτελούν εδώ και χρόνια οι Ενώσεις Χημικών στα υπόλοιπα κράτη της Δυτικής Ευρώπης.
  • Διάλογος, σχεδιασμός κοινών δράσεων με άλλους επιστημονικούς φορείς σε τοπικό – περιφερειακό επίπεδο για διεπιστημονικές λύσεις σε κοινά θέματα (περιβάλλον, υγεία, ποιότητα ζωής, κλπ)
  • Οι στόχοι μας για την Παιδεία, την Έρευνα και την Ανάπτυξη:
  • Διεκδικούμε ουσιαστική Αναβάθμιση της Χημείας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
  • Ενίσχυση και Καθιέρωση του Συνεδρίου των Μεταπτυχιακών Φοιτητών Χημείας με τη συμβολή της ΕΕΧ
  • Η αβεβαιότητα κυριαρχεί σε όλους τους νέους χημικούς ερευνητές. Η υψηλή υπερφορολόγηση των νέων ερευνητών οι οποίοι απασχολούνται στα ερευνητικά προγράμματα ως ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι ως υπότροφοι αποτελεί πρωτοτυπία για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή δεδομένα. Κρίνεται απαραίτητη η καθιέρωση ερευνητικών υποτροφιών σε επίπεδο μεταδιδακτορικής έρευνας είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Ως αποτέλεσμα, οι Έλληνες ερευνητές θα μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα τους, να πραγματοποιήσουν μέρος της έρευνάς τους στην Ελλάδα και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
  • Προβολή και Αξιοποίηση της υφιστάμενης έρευνας και των καινοτομιών των Τμημάτων Χημείας από το Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα
Οι στόχοι μας για την εργασία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των Χημικών:
  • Νομική υποστήριξη των νέων χημικών σε αυθαιρεσίες της εργοδοσίας
  • Υποστήριξη από την ΕΕΧ με επίκαιρη και εύκολα προσβάσιμη μετά το πτυχίο εκπαίδευση με αξία στην αγορά εργασίας
  • Υποχρεωτική διαπίστευση όλων των εργαστηρίων χημικού και βιοχημικού ελέγχου σε προοπτική πενταετίας
  • Στελέχωση με χημικούς σε όλες τις δημόσιες αρχές που ασχολούνται με την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος, του καταναλωτή και των συνθηκών εργασίας (ΓΧΚ, ΕΦΕΤ, ΣΕΠΕ, Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες, Κτηνιατρικά και Φυτοπροστατευτικά Εργαστήρια κλπ)
  • Προστασία και αύξηση των θέσεων χημικών στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
  • Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου της ειδικότητας της Κλινικής Χημείας
  • Διαφύλαξη του ρόλου των χημικών στο νέο μοντέλο ανάπτυξης στον αγροτοδιατροφικό και ενεργειακό τομέα
Οι νέοι συνάδελφοι του Ε.Κ.Μ.-Π.Α.Σ.Κ.-Ανεξάρτητων Χημικών περιμένουν τη στήριξή σου για να είναι εκεί στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων με τη δική σου ψήφο. Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου και η υπερψήφιση των νέων υποψηφίων του Ε.Κ.Μ.-Π.Α.Σ.Κ.-Ανεξάρτητων Χημικών θα διατηρήσει τη συνεχή πορεία ανανέωσης με συναδέλφους που αποφοίτησαν τα τελευταία χρόνια και ζουν σε όλη την Ελλάδα, συναδέλφους που αναζητούν όπως και συ τη δημιουργική πορεία της ζωής τους. Όλοι μαζί για μια ισχυρή Ένωση Ελλήνων Χημικών.
Σε αυτήν την προσπάθεια αυτή κάθε γενιά διεκδικεί το ρόλο της
·         στην παραγωγική διαδικασία
·         στην κοινωνία
 ΣΤΙΣ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ

Αποφασίζουμε
 Επιλέγουμε ποιους θα εμπιστευτούμε
Επιλέγουμε ποιοι θα μας εκπροσωπούν

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ Ε.Κ.Μ. – Π.Α.Σ.Κ. - Ανεξάρτητων Χημικών

Δημιουργούμε τη νέα συμμαχία στην κοινότητα των Χημικών
Διαμορφώνουμε τη νέα φυσιογνωμία της ΕΕΧ
Η ΕΕΧ που εμείς ονειρευόμαστε δεν λέγεται Ουτοπία
Είμαστε οι εκφραστές της υπεύθυνης πολιτικής στην ΕΕΧ


Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας :
Το ιστολόγιο μας :
Βρείτε μας στο facebook :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου